Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού

Menu:

Επικοινωνία:

Στείλτε μας
E-MAIL
ή γράψτε στο
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Ο Σύλλογος

Εκδήλωση στην πλατεία του ΑλμυρούΟ Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού ιδρύθηκε το 1983 από μία ομάδα ατόμων που ήθελαν να κρατήσουν ήθη, έθιμα και παραδόσεις των Βλαχόφωνων Ελλήνων. Τα ιδρυτικά μέλη ήταν 202, σε μία περίοδο στην οποία ο Αλμυρός προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές ενός καταστρεπτικού σεισμού και ο Σύλλογος αρχικά στεγαζόταν σε ένα λυόμενο οίκημα. Σήμερα έχει σαν μέλη του περίπου 250 οικογένειες βλάχικης καταγωγής. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχικων Συλλόγων. Έδρα του είναι η πόλη του Αλμυρού και το Διοικητικό του Συμβούλιο αποτελείται από επτά άτομα που εκλέγονται κάθε διετία.
Μέλη του είναι Έλληνες πολίτες κάτοικοι της επαρχίας Αλμυρού που κατάγονται από έναν τουλάχιστο Βλαχόφωνο γονέα.
Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλούς τομείς.

Στην Προσοτσάνη το 2006* Ίδρυσε αμέσως και λειτουργεί μέχρι σήμερα σχολή παραδοσιακών χορών μέσω της οποίας ήρθαν σε επαφή και γνώρισαν τους παραδοσιακούς μας χορούς εκατοντάδες παιδιά της περιοχής. Σημειωτέον ότι τα παιδιά διδάσκονται τους χορούς της πατρίδας μας δωρεάν.
* Ίδρυσε και λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο στο δάσος Κουρί το οποίο έχει επισκεφθεί πάρα πολύς κόσμος. Το μουσείο του Συλλόγου προβλήθηκε και σε σχετική εκπομπή από την κρατική τηλεόραση και συγκεκριμένα από την ΕΡΤ 3.
* Ίδρυσε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό με την επωνυμία «ΡΟΔΟΝ FM». Για έξι περίπου χρόνια υπήρχε σταθερό 24ωρο πρόγραμμα με επιλεγμένη μουσική, αλλά και ενημέρωση για διάφορα θέματα μέσω συνεντεύξεων διαφόρων επιστημόνων. Ο σταθμός σταμάτησε, πιστεύουμε, προσωρινά.
* Ίδρυσε παλαιότερα θεατρική ομάδα, η οποία εμφανίστηκε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με μεγάλη επιτυχία παρουσιάζοντας τον «Κουτρουβαρέα» και το «Φωνάζει ο κλέφτης» και μάλιστα κερδίζοντας Πανθεσσαλικά βραβεία. Δυστυχώς αργότερα η ομάδα διαλύθηκε λόγω σπουδών των περισσότερων παιδιών.
* Έχει διοργανώσει διαλέξεις διαφόρων επιστημόνων στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αλμυρού.
* Έχει κάνει δενδροφύτευση στις εργατικές κατοικίες Αλμυρού απέναντι από τον ποταμό «Ξηριά» σε έκταση με μπάζα και σκουπίδια.
* Έχει πραγματοποιήσει ανακύκλωση χαρτιού για πολλά χρόνια με τη συνεργασία τοπικού εργοστασίου.
Βλάχικος Γάμος 1999* Έχει αναβιώσει την αναπαράσταση του παραδοσιακού Βλάχικου Γάμου δύο φορές.
* Κάθε χρόνο διοργανώνει δύο χοροεσπερίδες οι οποίες είναι αφορμή για παραδοσιακό γλέντι για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου.
* Συμμετέχει ανελλιπώς με τα χορευτικά του συγκροτήματα στο ετήσιο αντάμωμα των Βλάχων, αλλά και σε εκδηλώσεις φορέων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Τέλος έχει εκδώσει βιβλίο για τους Βλάχους και την ιστορία των Αλμυριωτών Βλάχων το οποίο έχει διανεμηθεί δωρεάν στα μέλη του συλλόγου.