Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού

Menu:

Επικοινωνία:

Στείλτε μας
E-MAIL
ή γράψτε στο
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Ο Αλμυρός

Ο Αλμυρός, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, βρίσκεται στο κέντρο μιας εύφορης πεδιάδας γνωστής με το όνομα «Κρόκιο Πεδίο». Βρίσκεται στο μέσον περίπου της Ελλάδος και πάνω στην Εθνική οδό. Ο Δήμος Αλμυρού αριθμεί σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 12.987 κατοίκους και περιλαμβάνει εκτός από την πόλη του Αλμυρού τα Δημοτικά διαμερίσματα Κροκίου, Πλατάνου, Ευξεινουπόλεως, Κοκκωτών Κωφών, και τους οικισμούς Νεοχωράκι, Νεράιδα, Ανθότοπο, Άνω Μαυρόλοφο, Μαυρόλοφο, Αργιλλοχώρι, Ζαρκαδοχώρι, Πέρδικα και Φυλάκη.
Η πρώτη αρχή της ιστορίας του σημερινού Αλμυρού πρέπει να αναζητηθεί στην αρχαία Άλο, κοντά στη σημερινή θέση Κεφάλωση (περίπου 10 χλμ. από τον Αλμυρό).
Η Άλος ήταν σημαντική και πολυάνθρωπη πόλη γνωστή για το λιμάνι της και το ρόλο της στους Περσικούς πολέμους. Μετέπειτα, στα χρόνια του Βυζαντίου άκμασε σαν μία παραλιακή πόλη με πολύ ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις και με αποικίες Πιζανών, Βενετσιάνων, Καταλανών και Γενουατών εμπόρων.
Μετά τη Βυζαντινή εποχή, για λόγους κυρίως πειρατικών επιδρομών, η πόλη χτίστηκε στη σημερινή θέση. Μετά την απελευθέρωση από τα στρατεύματα κατοχής άρχισε να αναπτύσσεται σημαντικά. Με αφορμή το σεισμό του 1980 ο Αλμυρός ανοικοδομήθηκε ριζικά και πήρε τη σημερινή μορφή του.
Ο Αλμυρός αποτελεί σημαντικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο του Ν. Μαγνησίας, ενώ εξελίσσεται και σε κέντρο αγροτοτουρισμού για την περιοχή. Στο Μουσείο του μπορείτε να δείτε πλούσια ευρήματα νεολιθικής εποχής, ενώ, ακριβώς απέναντι, μπορείτε να επισκεφθείτε το παλιό Γυμνάσιο Αλμυρού (που πλέον στεγάζει το Δημοτικό Ωδείο), ένα μνημειώδες νεοκλασικό κτίριο των αρχών του αιώνα μας που μαζί με το μουσείο αποτελούν τα παλαιότερα και πλέον αξιόλογα κτίρια της περιοχής. Τέλος στον Αλμυρό λειτουργούν δύο ξενοδοχεία όλο το έτος.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:

Δάσος Κουρί - Υπαίθρια Σκακιέρα* Το ΚΟΥΡΙ, αισθητικό δάσος από βελανιδιές (1.150 στρεμμάτων), το μοναδικό στην Ευρώπη σε πεδινή έκταση, 2 χλμ BΔ του Αλμυρού. Ο χώρος αναψυχής έχει λιμνούλες, γεφυράκια, παιδότοπο και λίγα ζώα (ελάφια, αγριοπρόβατα, ζαρκάδια, πάπιες, κύκνοι, παγόνια, φασιανοί κ.ά.). Λειτουργούν δύο καταστήματα για καφέ ή φαγητό.

 

Ανατολή στα "Ζηρέλια"
* Οι λίμνες ΖΗΡΕΛΙΑ, κοντά στην Ευξεινούπολη, υγροβιότοπος με μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Σε γειτονικό ύψωμα (μαγούλα Ζερέλια) έχει εντοπιστεί προϊστορική ακρόπολη, σύγχρονη με τους οικισμούς στο Διμήνι και το Σέσκλο.

 

 


Αρχαία Άλος* Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΟΥ, σε στρατηγικής σημασίας θέση, ανάμεσα στους πρόποδες της Όθρυος και τις ακτές του Παγασητικού κόλπου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ιδρυτής της πόλης ήταν ο βασιλιάς Αθάμας. Ο Όμηρος αναφέρει ότι οι Αλείς έλαβαν μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία. Η Άλος των Κλασικών Χρόνων καταστράφηκε το 346 π.Χ. από το μακεδόνα στρατηγό Παρμενίωνα. Η Άλος των Ελληνιστικών Χρόνων ιδρύθηκε γύρω στο 302 π.Χ. από το Δημήτριο τον Πολιορκητή. Η πόλη, άρτια ρυμοτομημένη, περιβαλλόταν από επιβλητικά οχυρωματικά τείχη, ενισχυμένα με πύργους. Η οικονομία της Άλου στηριζόταν στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Για τις εμπορικές συναλλαγές τους οι Αλείς έκοβαν δικό τους νόμισμα, στο οποίο απεικονιζόταν ο μύθος του ταξιδιού στην Κολχίδα. Η πόλη εγκαταλείφθηκε το 265-260 π.Χ., πιθανότατα ύστερα από καταστροφικό σεισμό.
* Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ, 2,5 χλμ από το ομώνυμο χωριό. Σε λόφο σώζονται λιγοστά ερείπια αρχαίας οχύρωσης. Η Φυλάκη ήταν πατρίδα του Θεσσαλού βασιλιά και ήρωα του τρωικού πολέμου Πρωτεσίλαου.
* Η διαδρομή ΝΕΟΧΩΡΑΚΙ - ΝΕΡΑΪΔΑ -ΑΝΑΒΡΑ, με θέα αρχικά στις πεδινές εκτάσεις του Αλμυρού και στη συνέχεια στους κατάφυτους από πουρνάρια ορεινούς όγκους της Όθρυος.
* Η διαδρομή ΑΛΜΥΡΟΣ - ΚΩΦΟΙ - ΤΣΑΤΑΛΙ, μέσα στο όμορφο φυσικό ανάγλυφο της Όθρυος με χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια.
* Το ΔΑΣΟΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΛΑΤΗΣ, στη θέση ¨Μηλιά¨, κοντά στην περιοχή Τσατάλι. Θα δείτε εντυπωσιακά, υπεραιωνόβια δέντρα.
* Το ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ , σε κορυφή της Όθρυος. Ανεγέρθηκε στη μνήμη των αντρών της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους ύστερα από την πτώση αεροσκάφους C-130 στις 5/2/1991. Θα δείτε το εκκλησάκι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.
* Η ΑΝΩ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΞΕΝΙΑΣ, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, σε όμορφο φυσικό περιβάλλον 4,5 χλμ νότια από τους Κοκκωτούς. Σώζεται το καθολικό - τρίκλιτη βασιλική με αξιόλογες τοιχογραφίες του 17ου αι. και εντοιχισμένα γλυπτά στην τοιχοποιία. Οι τοιχογραφίες του νάρθηκα χρονολογούνται στο 18ο αι.

Κάτω Μονή Παναγίας Ξένιας


* Η ΚΑΤΩ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΞΕΝΙΑΣ, του 17ου αι., αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, σε όμορφη τοποθεσία, 6 χλμ ΒΑ από τη Βρύναινα. Σε λόφο κοντά στη μονή θα δείτε τρεις εντυπωσιακούς σταυρούς σε αναπαράσταση του Γολγοθά.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού Το παλιό Γυμνάσιο και νυν Δημοτικό Ωδείο Αλμυρού
* Το Μουσείο και το κτίριο του παλιού Γυμνασίου.

(Όλες οι φωτογραφίες της συγκεκριμένης ενότητας ανήκουν στον κ. Κώστα Ζούπη, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε)